Ebtulajdonosok figyelmébe!

Az utóbbi időben több bejelentés is érkezett, illetve magunk is észleltük, hogy a község közterületein kóbor kutyák szaladgálnak, a kerékpáron közlekedőket megugatják, megkergetik, az úttestre kiszaladnak és a járműveket hirtelen fékezésre késztetik.

Az esetleges balesetek, károkozások megelőzése érdekében kérjük az eb tartókat, hogy tartsák be az ebek tartására vonatkozó szabályokat. Ezen kívül felhívjuk a figyelmüket, hogy ezen szabályok megsértése szabálysértést képez és az eb tartja pénzbírsággal sújtható miatta.

A szabálysértési törvény 193. §-a szerint: (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a)      a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b)      természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,

szabálysértést követ el.

Aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértés követ el.

Az előző tényállás szerint akkor van a kutya felügyelet nélkül, ha a gazdája nincs olyan helyzetben, hogy a kutyát visszatarthassa, vagy olyan messze van, hogy nem tudja megakadályozni, hogy a kutya mást megtámadjon.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról… szóló kormányrendelet szerint közterületen kutyát sétáltatni csak pórázon lehet és csak olyan személynek, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

A második tényállás a természeti és vadászterületen kötelezően előírja a póráz használatát.

A törvényhely második bekezdése előírja, hogy harapós kutyát csak zárt helyen lehet tartani és erre a körülményre figyelmeztető táblával is fel kell hívni a figyelmet.

Abban az esetben, ha az ebek az úttestre kiszaladva veszélyeztetik a közlekedés biztonságát akkor ez a tulajdonosi magatartás a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése. Szabálysértésnek minősül és az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Előfordulhat, hogy a kutya harapása nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz. ebben az esetben az eb tartó nem szabálysértést, hanem súlyos testi sértés bűntette miatt vonandó felelősségre, mely a bíróság hatáskörébe tartozik.

Mind amellett, hogy az elkövetők a jogsértésért felelősségre vonhatók, az okozott sérelem, kár miatt kártérítésre is kötelezhetők.

A fentiek miatt kérjük a kutya tulajdonosokat, hogy tartsák be az ebek tartására vonatkozó szabályokat mind a saját maguk, mind polgártársaik érdekében is!

Dr. Berke Imre jegyző