Hogyan hívjuk az ügyeletet?

HOGYAN HÍVJUK AZ ÜGYELETET?

Az Ügyeleti Szolgáltatósaját diszpécserszolgálatot működtet, mely kapcsolatban áll az Országos Mentőszolgálattal.

 

A diszpécserszolgálat telefonszáma: 66/375-229. Ha tehát az ügyeletet szeretnék elérni, ezt a számot hívják.

 

(Természetesen továbbra is él a mentőszolgálat 104-es hívószáma, amit a hirtelen jelentkező legsúlyosabb kórképek: pl. eszméletvesztés, szélütés- vagy szívinfarktus gyanúja vagy pl. balesetek esetén azonnal hívhatnak. Ha kétségük van, hogy melyik hívószámot tárcsázzák, bármelyiket hívhatják, tehát a 104-et vagy a 375-229-et is)

 

A diszpécserszolgálat működésének előnyei:

 

  • Bejelentéskor az erre kiképzett diszpécser (aki sürgősségi egészségügyi szakember) egységes kérdezési és szakmai elvek figyelembevételével dönt a riasztandó sürgősségi egységről. Tehát az állapot súlyosságától függően küldhet rögtön mentőegységet (eset- vagy rohamkocsit, kiemelt mentőegységet) vagy kiküldheti az orvosi ügyeleti szolgálatot. Amennyiben a diszpécser az ügyeletet küldi, arról is tájékoztatja a bejelentőt, hogy annak érkezésére kb. mikor számíthat.

 

  • Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége adiszpécser ebben is a segélyhívó rendelkezésére áll.

 

  • A bejelentőnek, amennyiben panaszai megengedik, az irányítás felajánlja az ügyeleti rendelő felkeresését.  

 

 

Teendők helyszíni betegellátási igény telefonos bejelentése esetén:

  • Az ügyeletet lehetőleg csak felnőtt hívja, gyerekeket ne bízzunk meg ezzel.
  • A bejelentés során őrizze meg nyugalmát, próbáljon lényegre törő, pontos információkat adni, hogy ezzel is segítse a beteg időben történő ellátását!
  • A bejelentő lehetőleg tartózkodjon a beteg mellett, hogy pontos információkat tudjon adni a mentésirányítónak.
  • Fontos, hogy pontosan adják meg a bejelentő nevét, a beteg nevét, a beteg tartózkodási helyét (nem mindig azonos a lakcímmel!), a beteg panaszait, valamint azt a telefonszámot, ahol az ügyelet szükség esetén a beteget elérheti.
  • Az ügyelet megérkezéséig a bejelentő tartózkodjon a helyszínen, biztosítsa az ügyeletes orvos beteghez történő bejutását
  • A beteg állapotának változása/romlása esetén haladéktalanul jelezzék ezt a diszpécserszolgálatnak
  • A bejelentő fogadja a telefonhívást, amennyiben az ügyeletes orvos a megadott számon szükség esetén a bejelentőt visszahívja.

 

A telefonos bejelentés során a hívást fogadó mentésirányító a bejelentőnek több kérdést is feltehet a beteg feltalálási helyével, a betegség kialakulásával és a beteg állapotával kapcsolatban. Kérjük ne vegyék ezt felesleges időpocsékolásnak, ezek az információk alapvetően szükségesek ahhoz, hogy minden beteg az állapotának megfelelően, a lehető leghamarabb ellátásra kerüljön!

Az indokolatlan, kényelmi szempontok alapján történő helszínre hívást a diszpécserszolgálat nem engedélyezi. Ebben az esetben a beteg ügyeleti ellátását az ügyeleti rendelőben tudjuk biztosítani. Amennyiben a beteg háznál történő ellátása indokolt, a diszpécser közli az ellátás várható időpontját, és tanácsot ad hogy addig mi a teendő. A beteg állapotának változása esetén (pl állapotromlás, vagy a panaszok megszűnte stb.) kérjük azonnal jelezzenek vissza a diszpécserszolgálatnak, hogy ennek megfelelően tudjanak az ellátási sorrenden módosítani.

A BETEGELLÁTÁS SORRENDJE

Ügyeleti időben a betegellátás nem érkezési ill. hívási, hanem úgynevezett sürgősségi sorrendben történik. A sürgősségi sorrend felállítása a rendelőben az ügyeletes orvos, a helszíni ellátások esetén a diszpécserszolgálat feladata. Ez azt jelenti, hogy az ellátásra váró betegek közül mindig a legsúlyosabb állapotú beteg kerül következőként ellátásra, akár a rendelőben, akár otthonában tartózkodik. Így előfordulhat, hogy bár a rendelőben még több beteg is várakozik ellátásra, az ügyeletes orvosnak mégis ki kell mennie egy súlyosabb állapotú beteghez, ami hosszabb idejű várakozást is eredményezhet a rendelőben. A rendelőben megjelenő nagyszámú beteg esetén pedig házhoz hívásnál fordulhat elő hosszabb várakozási idő. Ügyeletes orvosaink törekszenek az ügyeletet igénybe vevő betegek lehető leggyorsabb és szakszerű ellátására, de várakozás még így is előfordul.

 

MI TÖRTÉNIK AZ ÜGYELETI ELLÁTÁS SORÁN?

 

Akár a rendelőben ellátott betegek, akár házhoz hívás esetén az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget az aktuális panaszokról, az ellátást igénylő betegségével kapcsolatos információkról és az esetleges korábbi megbetegedéseiről. Fontos hogy esetleges gyógyszerallergia tényét még kérdés nélkül is jelezzék! Az ügyeletes orvos megvizsgálja a beteget, elvégzi a szükséges műszeres vizsgálatokat (vérnyomásmérés, EKG, vércukormérés, véroxigén mérés stb.) és a betegség természete és a vizsgálat eredménye alapján dönt a beteg további sorsáról. Ez jelentheti azt hogy tanácsot ad a további teendőkről, helyben beadhat ill. írhat fel gyógyszert, vagy kórházba utalhatja a beteget. A kórházba utalás a körülményeket és a beteg állapotát figyelembe véve saját járművel vagy mentővel történhet. Mentő igénybevétele esetén értesíti az Országos Mentőszolgálatot, és a megfelelő felszereltségű mentőgépkocsi megfelelő időjelzésű segítségét kéri. Amennyiben házhoz hívás esetén felmerül, hogy a beteg olyan súlyos állapotban van ami azonnali kórházba szállítást igényel, a diszpécserszolgálat azonnal küldhet mentőt a helyszínre. A beteg ellátását ekkor az Országos Mentőszolgálat végzi. A beteg ellátásával kapcsolatos tényeket az ügyeletes orvos ún. ambuláns naplóban rögzíti. Az ellátás végén a beteg az ambulánslapot átveszi, melyet aláírásával igazol.