Mi a központi orvosi ügyelet feladata?

"KÖZPONTI ÜGYELET: Az érintett háziorvosi körzetek lakosságának folyamatos vagy meghatározott időben történő alapellátási szintű sürgősségi ellátása az adott területet ellátó mentőszolgálattal együttműködve."(47/2004. (V.11.) ESzCsM rendelet)

 TEHÁT ALAPFELADATUNK A SÜRGŐS EGÉSZSÉGÜGYI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ ESETEK, SÚLYOS MEGBETEGEDÉSEK ELLÁTÁSA, MAGAS SZAKMAI SZÍNVONALON.

Az 1997. évi CLIV. ún. egészségügyi törvény a betegjogok között határozza meg a sürgősségi egészségügyi ellátáshoz való jogot, mely szerint minden betegnek joga van:

  • sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, fájdalmának csillapításához, szenvedésének csökkentéséhez,
  • az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz,

 

Ugyanakkor ugyanezen tv 27. § (1). meghatározza, hogy:

  • A beteg és hozzátartozói jogaik gyakorlása során kötelesek tiszteletben tartani más betegek jogait. Azaz a betegek nem hívhatják fölöslegesen az ügyeletet, mert ezzel más betegek egészségét, életét veszélyeztethetik!

 

Az orvosi ügyelet NEM helyettesíti a háziorvosi rendelést, hanem a háziorvosi rendelési időn kívüli, alapvetően sürgősségi ellátásra és hatósági közreműködésre szervezett, többfajta tevékenységi kört is magában foglaló ellátás.

 

A betegeknek mindenképpen azt javasoljuk, hogy panaszaik jelentkezésekor minél hamarabb, lehetőleg rendelési időben forduljanak a háziorvosukhoz, hogy még a betegség korai szakaszában meg lehessen kezdeni a részletes kivizsgálást és gyógykezelést. Ügyeleti időben az ügyeletes orvosnak lényegesen kevesebb lehetőség áll rendelkezésre a betegségek részletes kivizsgálására, feladata az elsődleges vagy csoportdiagnózis felállítása, a sürgősségi ellátás megkezdése és szükség esetén a betegút további szervezése.

 

Ha ügyeleti időben jelentkezik a betegség, akkor szintén minél hamarabb jelentkezzenek az ügyeleten, ne várják meg a betegség súlyosabbra fordulását!

Kérjük, hogy a kezelőorvos által  felírt gyógyszereket időben váltsák ki, mert a térségben nincs lehetőség a gyógyszerek helyben történő folyamatos kiváltására.Legyenek figyelemmel a rendszeresen szedett gyógyszereik időben történő felíratására és kiváltására, mert az ügyelet főként életmentő, sürgősségi gyógyszerekkel rendelkezik, a rendszeresen szedett gyógyszerek elfogyása esetén nem minden esetben tudunk segíteni.

 

 Az ügyelet NEM érkezési sorrendben látja el feladatait, hanem a szigorúan meghatározott sürgősségi ellátási sorrendben. A sürgősségi sorrend felállítása az ügyeletes orvos feladata.

 

AZ ÜGYELETI BETEGELLÁTÁS HELYE:

Az ügyeleti időben történő betegellátás alapvetően az ügyeleti rendelőkben történik. A rendelőben megjelenő betegek állapotuknak megfelelően, sürgősségi sorrendben kerülnek ellátásra.

Lakáson, területen történő helyszíni ellátásra kizárólag a jogszabály adta kereteken belül, csak valóban indokolt esetekben, súlyos betegség, mozgáskorlátozottság esetén kerülhet sor. Az ügyelet házhoz hívása kényelmi szempontok alapján nem megengedhető gyakorlat, az ellátandó terület ill. lakosságszám nagyságát figyelembe véve ugyanis egyetlen helyszínen történő betegellátás akár 1-1,5 órát is igénybe vehet. Ezen idő alatt a rendelőben akár 6-8 beteg ellátása is megoldható, ráadásul a rendelőben többféle eszköz és magasabb létszámú ápolószemélyzet segíti az orvost a magas színvonalú betegellátásban. Az indokolatlan házhoz hívások tehát súlyosan veszélyeztethetik a valóban rászoruló betegek ellátását.